ممبران ها از لحاظ اندازه حفره 2
2- نانوفیلتراسیون
نانوفیلتراسیون نیز یک فرایند جداسازی به کمک ممبران می باشد که از ممبرا ن های نازک و متخلخل با اندازه حفره در محدوده یک هزارم تا پنج هزارم میکرون بهره می جوید.
فشار اعمالی بر جریان محلول در این تکنیک، در محدوده3/0 تا4 MPaمی باشد .
به دلیل بزرگتر شدن اندازه حفره ها در ممبران های نانوفیلتراسیون در دستگاه تصفیه آب ، این ممبران ها توانایی کار کردن در فشارهای پایین تری نسبت به ممبرانه ای اسمز معکوس داشته که این به معنی هزینة کمتر عملیات و نگهداری این ممبرانها می باشد.
محدوده ابعاد حفره های تکنیک مذکور، به گونه ای عمل می نماید که یونهای تک ظرفیتی می توانند از ممبران عبور نمایند، در حالی که یون های چند ظرفیتی که دارای ابعاد بزرگتری نسبت به نوع تک ظرفیتی هستند، اجازه عبور نخواهند داشت .
ناشی از پدیده مذکور، این ممبران ها را به عنوان ممبران حذف کننده مینرال ها یا نرم کننده آب نیز می نامند . قابلیت این ممبران ها در حذف نمک های آلی بی همتا ست .
حذف ترکیبات آلی حل شده و تفکیک نمودن مواد آلی با وزن مولکول ی کم و زیاد از دیگر تواناییهای این ممبرانها می باشد.
3- اولترافیلتراسیون
ممبران اولترافیلتراسیون، به طور قابل ملاحظه ای متخلخل تر از دو نوع دیگر است .
حدوده اندازه حفره این ممبرانها بین0/005 تا0/1 میکرون می باشد .
وجود تخلخل های با اندازه بزرگتر در این ممبرانها، فلاکس بیشتر جریان و در عین حال فشار ورودی کمتری را سبب می گردد(2/0 تا4/1Mpa)
ناشی از اندازه بزرگتر حفر ه های ممبران ، این تکنیک قادر به حذف یون ها نبوده و اغلب گونه های قابل حل مانند نمک های معدنی از درون ممبران عبور خواهند نمود.
در این روش، کلوئیدها، جامدهای معلق، میکروارگانیسم ها، مولکول های آلی با وزن مولکولی بالا و پروتئین ها از درون ممبران عبور نخواهند کرد و در درون جریان برگشتی باقی خواهند ماند .
یکی از کاربردهای مهم این ممبران ها در تصفیه آب خانگیحذف کلوئیدها و سایر ذرات موجود در محلول ورودی به منظور جلوگیری از انسداد ممبران اسمز معکوس می باشد که در ادامه مسیر نصب شده است.