آب و آلودگی های آن
با توجه به رشد روزافزون جوامع بشری وافزایش فعالیت های صنعتی این منابع محدود آب شیرین و تصفیه آب شده قابل دسترس در معرض انواع آلودگیهای میکروبی و شیمیائی قرار گرفته و آلایندههای فراوانی از طریق فاضلابهای صنعتی و کودهای شیمیائی منابع حیاتی انسانها را به طور جدی تهدید مینماید.
متأسفانه با توسعه تمدن جدید و صنعتی شدن جوامع ، فاضلابهای صنعتی ، مواد سمی، فلزات سنگین و آلودگیهای مضر که برای سلامتی موجود تهدید به شمار میآید.
از قبیل اسیدیته آزاد ، مواد قلیائی ، گازهای سمی ، مواد رادیواکتیو ، میکروارگانیسمهای بیماریزا، چربی و روغن و... را وارد آبهای شیرین قابل دسترس مینمایند.
مواد شوینده که در عصر ما بسیار توسعه یافته و حجم وسیعی را تشکیل میدهد.
هر روز و هر ساعت از طریق چاههای فاضلاب وارد آبهای زیرزمینی گردیده و مولکولهای کربندار حلقوی (هیدروکربورها) موجود در آنکه به آسانی قابل تغییر نیستند.
را وارد آبهای زیرزمینی میگردانند و آلودگی شیمیائی ایجاد مینمایند .
متأسفانه با تمام تلاشی که به عمل آمده در حال حاضر فقط 25 درصد از پاک کنندهها (دترجنتها) در شرایط معمولی تجزیه میگردند (جزء انواع تجزیه شونده میباشند) و 75 درصد آنها استحاله نمیگردد و مولکولهای حلقوی کربندار آنها شکسته نمیشوند.
تصفیهخانههای آب شرب و دستگاه تصفیه آب جهت مبارزه با آلودگیها با اضافه کردن مقداری کلر که ارزانترین و قابل دسترسترین آنتیاکسیدان است، میکروبها و ویروسها را در شرایطی خاص (نه به طور کامل) از بین میبرند.
هنگامی که کلر به عنوان گندزدائی کننده در تصفیه آب به کار میرود، در اثر ترکیب کلر با مواد آلی مثل اسید هیومیک تولید تریهالومتانها THMs یا هالوفرمها را مینماید.
تریهالومتانهای اصلی عبارتند از:
کلروفرم (CHCL3)، برمودی کلرومتان (CHBrCL2)، دیبرموکلرومتان (CHBr2CL) و برموفرم (CHBr3) شواهدی در دست است که این ترکیبات خاصیت سرطانزائی دارند، که برای سلامتی انسانها جداً زیانبخش تشخیص داده شدهاند.